הנחיות

  1. פתרון שאלה/תרגיל בפיזיקה אינו שימוש בנוסחאות אלא שימוש בחוקי פיזיקה בתנאים המוגדרים בשאלה. לכן חשוב להבין איזה תהליך מתרחש, מה צריך למצוא ומה הקשר. רק לאחר מכן יהיה ברור באילו חוקי פיזיקה יש להשתמש.
  2. אין להשתמש בנוסחאות ביניים אשר התקבלו בפיתוח בכיתה או בתרגיל אחר, אלא רק בחוקי פיזיקה בסיסיים. ניתן להשתמש בביטויים אשר התקבלו כמטרת פיתוח תיאורטי, כמו למשל, נוסחאות למהירות והעתק בתנועה שוות-תאוצה, ביטוי לתאוצה צנטריפטלית וכדומה. לעומת זאת, אין להשתמש בנוסחאות למהירויות אחרי התנגשות אלסטית של שני גופים (התקבלו במקרה מאוד מיוחד).
  3. בשאלות פתוחות שבהן הנתונים ניתנו בצורה מספרית, יש לסמן בהתחלה את כל הנתונים באותיות, לעשות את כל החישובים באותיות ולהגיע לנוסחה סופית. מספרים מותר להציב רק בנוסחה הסופית. לדוגמה: אין להחליף בנוסחאות g ל 9.8.
  4. יש לנמק את כל הצעדים ואת השימוש בנוסחאות על סמך חוקי פיזיקה. נימוק חסר יכול להפוך ביטוי ללא נכון. דוגמה: שימוש בביטוי f_s=\mu_s N, לכוח חיכוך סטטי ללא הסבר שמדובר על כוח מקסימלי הופך את השימוש לשגוי לגמרי.
  5. יש להימנע משימוש במושגים/ערכים אשר אינם מופיעים בחוקי פיזיקה. דוגמה: ערך מוחלט של עבודה אינו קשור לאף חוק, רק עבודה (כולל סימן).
  6. בדיקת היחידות היא כלי חשוב ויעיל בבדיקת הפתרון ותשובה סופית. אם היחידות לא מסתדרות זה סימן שיש טעות בדרך. חובה למצוא את הטעות ולא להשאיר ביטויים בלתי אפשריים מבחינת פיזיקה (כמו סכום של כוח ואנרגיה). טעות זו נחשבת טעות חמורה מאוד.
  7. פיזיקה היא העיקר, ואם יש טעות מתמטית קטנה, אפשר לסלוח, בתנאי שהיא לא משנה משמעות פיזיקלית. טעות בסימן אשר נותנת תשובה שגופים לא נופלים על הקרקע אלא עולים למעלה היא טעות פיזיקלית חמורה. עבודת כוח חיכוך קינטי חיובית היא טעות חמורה.
  8. תשובה סופית נכונה איננה פתרון נכון. במקרים רבים אפשר להגיע לתשובה נכונה ולעשות בדרך מספר טעויות חמורות ואף בדרך שלא נכונה לגמרי. מה שקובע זה הפתרון, ז"א שרשרת צעדים שנעשו על בסיס חוקי פיזיקה נכונים ותוך שימוש נכון בהם.
  9. לא ניתן לדלג על שלב פיזיקלי והסבר פיזיקלי. דבר שנראה מובן מאליו יכול להתגלות כמוטעה אם מקדישים זמן להסברו (על בסיסי חוקי פיזיקה ולא "הגיון יומיומי").
  10. יש לזהות חוקי פיזיקה אשר רלוונטיים לתוכן הבעיה ולהקפיד לרשום חוקי פיזיקה בצורה נכונה. דוגמה: עבודה שווה אנרגיה קינטית בסוף פחות אנרגיה קינטית בהתחלה. חשוב לרשום חוקי פיזיקה בצורה נכונה ולא להמציא צורות חדשות.