חומר גולמי עבור מהלך השיווק של האוניברסיטה

המצב

גם בעולם וגם בארץ יש ירידה בענין שמגלה הציבור והממסד במדעי היסוד (מתמטיקה, פיסיקה, כימיה). השנה היתה ירידה של 20%-16% בהרשמה למחלקות של מדה"ט באוניברסיטה, ומספרים דומים מתארים כנראה את המצב במחלקות פיסיקה אחרות בארץ. במחלקה שלנו דוקא לא היתה ירידה בביקוש (נכון ליולי 23 היתה עליה במספר המתקבלים מ-48 ל-51 בהשוואה לאותו תאריך בשנה קודמת), אולי בגלל מאמצי השיווק שהשקענו בחודשים האחרונים. אבל עדיין אבסולוטית המצב שלנו נחשב רע, כיוון שהאוניברסיטה מחשיבה מחלקות קטנות כבלתי רווחיות (המכסה שקבעה האוניברסיטה כרצויה מבחינה כלכלית היא 100 סטודנטים למחזור), וזה מתבטא בתקציב - לדוגמה נצטרך להסתפק בפחות אסיסטנטים, פחות מלגות... [הערה אישית: אני הייתי מעדיף מבחינה אקדמית מחזורים של 50 איש, ובבתי ספר כיתות של 25 איש, אבל בהיבטי תקצוב דעתי לא נחשבת].

המהלך

שגיא לנגר (סמנכ"ל שיווק) בשיתוף עם דיקן הפקולטה החליטו לבצע בחודשים הבאים מהלך ממוקד שמטרתו להעלות את הפופולריות של מתמטיקה, פיסיקה וכימיה ואת העניין ללמוד מדעים אלה כאן באוניברסיטה. המהלך יכלול קמפיין פרסומי, כולל שלטי חוצות, וגם ריכוז חומר באתר אינטרנט יעודי. אנו מתבקשים לספק את החומר הגולמי.

הבקשה

בהמשך העמוד אני מרכז את החומר השיווקי שקיים כרגע באתר המחלקה וגם הוספתי פסקה שמנסה להלהיב את העניין בפיסיקה. חומר שתשלחו אלי אוסיף אותו לעמוד זה. הדרך הפשוטה ביותר לשלוח חומר היא באמצעות הפורום בקישור להלן [לחץ כאן]. רשימת פרטים להתיחסות שסופקה על ידי סמנכ"ל שיווק היא כדלהלן:

מדוע פיסיקה זה תחום מלהיב / רלונטי

יש סטודנטים שבחרו ללמוד פיסיקה כבר בביה"ס יסודי, מתוך הרצון להיות מדען, כמו ניוטון, כמו אינשטיין, או אם לקחת דוגמה מודרנית יותר - כמו פיינמן. יתכן שגם התלהבו מהעובדה שמדובר במדע שסיפק את הטכנולוגיות שעליהם מבוססות הישגי ההנדסה במאה ה-20, שקבע את ההיסטוריה האנושית לטוב או לרע (ע"ע תכנית מנהטן), ושמדובר בקהילית מדענים בינלאומית שהמציאה לפני 20 שנה את ה world-wide-web במסגרת CERN שהיא המעבדה הגדולה בעולם  (מנהרה באורך של 27 ק"מ שמשתרעת מתחת לשוויץ וצרפת).

ברבדים העמוקים יותר ההתלהבות ללמוד פיסיקה נובעת בעיקר מהסקרנות ומהאתגר המחקרי. האם העולם הוא באמת כמו שקוראים בספרי מדע בדיוני? האם באמת חלקיק יכול להמצא בו זמנית בשני מקומות שונים? האם אפשר לבנות מחשב קוונטי עם מעבד יחיד שמסוגל בו זמנית לבצע אין-ספור פעולות שונות, ולאפשר בכך לפצח את שיטת ההצפנה הקלאסית הנהוגה בימנו. אלה הן שאלות שתקבלו עליהן תשובה במהלך הלימודים.

אבל לא לכל השאלות יש תשובות. פעם התקשורת היתה באמצעות צעקות ותופי טמטם, אחר כך עברו לתקשורת אלקטרומגנטית (רדיו) עם לווינים. האם ניתן יהיה אי פעם לשדר עם גלי גרביטציה? דרך האדמה? הלויינים יחשבו לקונצפט שעבר זמנו? או אולי ניתן יהיה לעשות קיצור, דרך מימדים גבוהים יותר של היקום? לשאלות האלה אין תשובה מוסכמת. מה שאולי מוסכם הוא שהאתגר הגדול ביותר עדיין לפנינו - לאחד את המכניקה הקוונטית עם תורת הגרביטציה של איינשטיין. וכמובן זו רק דוגמה אחת. יש גם אתגרים אחרים.

אני מניח שכשמתבגרים חלומות הילדות לעיתים מתחלפים בחלומות קצרי טווח על כסף. ואז במקום לחשוב על אינשטיין שעבד במשרד הפטנטים השוויצרי, חושבים על אדיסון שהמציא פטנטים, ורוצים להיות מהנדסים. אבל האם באמת יש ביקוש גבוה יותר (נגיד) למהנדסי מחשבים? התשובה היא חיובית כמובן - אבל מצד שני יש גם יותר מחפשי עבודה.  אם בודקים את היחס של מספר הפיסיקאים למספר המשרות המוצעות, אז רואים שפיסיקה זה בעצם עסקה מצוינת. למעשה, עד כמה שזה נשמע מוזר, אפשר לומר שמסיבות היסטוריות ואחרות עולם המחשבים נשלט על ידי אנשים שהם פיסיקאים במקור. לפחות זה מה שהיה במאה ה-20. תבדקו.

ובאופן כללי יותר בוגרי הפיסיקה הם בין המבוקשים ביותר בתעעשיות עתירות הידע. הם מככבים לא רק בתחומים של אלקטרואופטיקה, אלא גם בפיתוח אלגוריתמים, פיסיקה רפואית, מחקרים בביולוגיה מולקולרית ועוד ועוד.קיימת קביעה מקובלת שפיסיקה צריכה להחשב BA כללי לכל מי שרוצה להתעסק במדעי הטבע או בפיתוח טכנולוגיות עתידיות. בניגוד למהנדס שההשכלה שלו נחשבת למיושנת תוך מספר שנים, ההשכלה הפיסיקלית תשאיר אתכם רלוונטיים תמיד ותלווה אתכם לאורך קריירה רבת שנים. וחוץ מזה יהיה לכם כיף.

סטטיסטיקה, מה אומרים

כמה נקודות חשובות על פיסיקה ועל לימודי פיסיקה

כמה דברים שחשוב לדעת על לימודי הפיסיקה באוניברסיטת בן-גוריון 

קישורים

סקירה כללית

פעילות המחקר במחלקה לפיסיקה הינה נסיונית ותאורטית בתחומי מחקר רבים שהם בחזית המדע ובעלי עניין עכשווי. 

המחקר הניסויי כולל:
  • פיסיקה של מצב מעובה
  • פיסיקת פני שטח
  • לייזרים ואופטיקה קוונטית
  • פיסיקה של אטומים קרים
  • ביופיסיקה של DNA ומערכות ביולוגיות
  • פיסיקה רפואית, פיסיקה גרעינית, קרינה
המחקר התיאורטי כולל:
  • תורת השדות וחלקיקים אלמנטריים
  • אסטרופיסיקה וקוסמולוגיה
  • מכניקה קוונטית
  • מכניקה סטטיסטית
  • תורת החומר המעובה (מצב מוצק)
  • דינמיקה לא ליניארית

המחלקה כיום מונה כ-20 חברי סגל בכיר המסתייעים בכ-50 סטודנטים ל PhD וכ-15 חוקרים במינוי "קמע". רבים מחוקרי קמע מבצעים מחקר עצמאי וזוכים במענקי מחקר תחרותיים ויוקרתיים. בנוסף ישנם שלושה חברי סגל מהמחלקה לאנרגיה ופיסיקה של הסביבה, מהמכון לחקר המדבר ע"ש יעקב בלאושטיין בשדה בוקר, שלהם מינוי משותף עם המחלקה לפיסיקה.

תוכנית הלימודים בפיסיקה ללימודי הסמכה לתואר .B.Sc מכוונת להכשרת הסטודנטים לעבודת מחקר בפיסיקה ניסויית ועיונית, הן  בנושאים בסיסיים והן בנושאים שימושיים, כהכנה להשתלבות בתעשיה עתירת הידע, במחקר ובהוראה. המחלקה לפיסיקה מציעה לתלמידיה את מגמות הלימוד המפורטות להלן. במגמות אלה נמשכים הלימודים שלוש שנים ומקנים תואר ראשון בפיסיקה. השיוך למגמה נקבע אוטומטית לפי מקצועות הבחירה שהסטודנט נרשם אליהם:  
המחלקה לפיסיקה מאפשרת שלושה מסלולים משולבים לתואר כפול המפורטים להלן. הרישום והקבלה צריכים להיות מראש לשתי המחלקות. הלימודים נמשכים ארבע שנים ומקנים שני תארים, תואר ראשון בפיסיקה ותואר ראשון נוסף במחלקה המשולבת.
בנוסף תקנון הפקולטה מאפשר:


נוסחאות לצורך גרפיקה

לפי סדר "חשיבות"


\mathcal{L}(x,\dot{x}) = \frac{1}{2}m \dot{x}^2 + \frac{e}{c}\dot{x}A(x,t) - eV(x,t)

\mathcal{H} = \frac{1}{2m}( \vec{p}-e\vec{A}(r))^2+eV(r) 
-g\frac{e}{2m} \mathcal{B} \cdot \vec{S} 
-\frac{e}{2m^2} (\mathcal{E}\times \vec{p}) \cdot \vec{S}

\mathcal{H}_{spin-orbit} = -\frac{e}{2m^2} (\mathcal{E}\times \vec{p}) \cdot \vec{S}

\frac{\partial^{2} A}{\partial t^{2}} = 
\nabla^{2}\vec{A} - \frac{\partial}{\partial t} \nabla V + 4 \pi J

v  = \frac{p}{\sqrt{m^2+p^2}}



\frac{d\rho}{dt} = -i[\mathcal{H}_0,\rho] - \frac{1}{2}\nu[W,[W,\rho]]

\frac{d\rho}{dt} = -i[\mathcal{H}_0,\rho] 
+ \sum_r [{W}^r] \rho [{W}^r]^{\dagger} 
- \frac{1}{2}\left[{\Gamma}\rho+ \rho{\Gamma} \right]
+ \sum_r [\bm{W}^r] \rho [\bm{W}^r]^{\dagger}

U(x|x_0) \approx \sum_{cl}\left(\frac{1}{i 2\pi\hbar }\right)^{{d}/{2}}
\left|\det\left( -\frac {\partial^{2}\mathcal{A}_{cl}} {\partial x\partial x_0} \right)\right|^{1/2} 
\ e^{i \mathcal{A}_{cl}(x,x_0) - i(\pi/2)\nu_{cl}}


\rho(E) = -\frac{1}{\pi} \left\langle \Psi \left| \ \im[G^{+}(E)] \ \right| \Psi \right\rangle

G^+(x|x_0) = \int \frac{2e^{ikr\cos\theta}}{{k_E}^2-k^2+i0}\frac{d\Omega    k^{d-1}dk}{(2\pi)^d}

S_{ab}(E) =  
\delta_{a,b}-i\frac{\Gamma_0/2}{E-E_0+i(\Gamma_0/2)}
\left[\frac{2w_aw_b}{w_1^2+w_2^2}\right]