תואר ראשון בפיסיקה

תוכנית הלימודים בפיסיקה ללימודי הסמכה לתואר .B.Sc מכוונת להכשרת הסטודנטים לעבודת מחקר בפיסיקה ניסויית ועיונית, הן בנושאים בסיסיים והן בנושאים שימושיים, כהכנה להשתלבות בתעשיה עתירת הידע, במחקר ובהוראה. המחלקה לפיסיקה מציעה לתלמידיה לימודים תלת שנתיים במסלול חד-מחלקתי, אשר מקנים תואר ראשון בפיסיקה במגמות הלימוד המפורטות להלן. השיוך למגמה נקבע אוטומטית לפי מקצועות הבחירה שהסטודנט נרשם אליהם. 
המחלקה לפיסיקה מאפשרת ארבעה מסלולים משולבים לתואר כפול, המפורטים להלן (ראה פרטים נוספים בהמשך): 
בנוסף תקנון הפקולטה מאפשר מסלולי מחלקה ראשית / מחלקה משנית (ראה פרטים נוספים בהמשך):
קיימות תכניות לימודים לסטודנטים מצטיינים (לפרטים נוספים הקלק כאן):              

מסלולים משולבים לתואר כפול 

הרישום והקבלה צריכים להיות מראש לשתי המחלקות. הלימודים נמשכים ארבע שנים ומקנים שני תארים, תואר ראשון בפיסיקה ותואר ראשון נוסף במחלקה המשולבת. לכל מסלול משולב יש כללי ניהול משלו. במסלולים מסוימים (עם מדעי המחשב ועם הנדסת מכונות) הסטודנט מטופל אדמינסטרטיבית על ידי שתי המחלקות לאורך כל התואר. במסלולים אחרים (עם הנדסת חשמל ועם הנדסת חומרים) הסטודנט מטופל אדמינסטרטיבית על ידי המחלקה לפיסיקה במהלך השנתיים הראשונות, ואם הוא עומד בתנאי התכנית הטיפול בו עובר למחלקה המשולבת בשנתיים העוקבות. תנאי המעבר מחייבים את השלמת קורסי הליבה  פיסיקה 1, פיסיקה 2, פיסיקה 3, מכניקה אנליטית, אלקטרודינמיקה 1 וקוונטים 1.

הערה: סטודנט המבקש ללמוד לקראת תואר ראשון נוסף במקביל ללימודיו הרגילים, יורשה לעשות זאת רק לאחר שסיים בהצלחה סמסטר שלישי ללימודיו, וממוצע ציוניו המצטבר הינו 80  ומעלה. לימודים אלה טעונים אישור שתי המחלקות. הבקשה להירשם למחלקה נוספת תעשה באמצעות מדור רישום של האוניברסיטה כמקובל. קורסים חופפים לא יוכרו בשני התארים. על התלמיד יהיה ללמוד קורסים חלופיים במחלקה כדי להשלים את הנק"ז לסיום התואר.

מסלול מחלקה ראשית / משנית 

מסלול מחלקה ראשית / משנית מאפשר לשלב לימודים בשתי מחלקות שונות, האחת ראשית והשניה משנית. מחלקות המאפשרות תכנית כזו מגדירות קבוצת קורסים שאותם חייבים לקחת. כעיקרון, הלימודים במסלול אמורים להימשך 3 שנים, אך עקב התנגשויות בין קורסי חובה הניתנים במחלקות השונות הלימודים עלולים להתפרס על 4 שנים. מספר נקודות הזכות שיש לצבור מבוסס על חבילת קורסים של 124 נקודות לפחות. מסלול שבו פיסיקה היא המחלקה המשנית מבוסס על חבילת פיסיקה-חובה של 40 נקודות. מסלול שבו פיסיקה היא המחלקה הראשית מבוסס על חבילות חובה בסך של 84  נקודות. במקרה של חפיפה חלקית בין טבלאות מקצועות החובה של המחלקות על הסטודנט להשלים את יתרת הנקודות מתוך מקצועות הבחירה במחלקה הראשית, או המשנית, כפוף לאישור ועדת הוראה במחלקה הראשית. מי שלומד פיסיקה כמקצוע משני צריך להשלים קוונטים-2 וגם מעבדה ג' אם ברצונו להמשיך לתואר שני.

להלן עקרונות המסלול כפי שנקבעו על ידי הפקולטה למדעי הטבע:
  1. תוכנית הלימודים הכוללת תהיה בהיקף של 124-120 נק"ז, ותימשך 3 שנים במידת האפשר.
  2. תוכנית הלימודים במחלקה הראשית הינה בהיקף של 84-70 נק"ז.
  3. תוכנית הלימודים במחלקה המשנית הינה בהיקף של 40 נק"ז.
  4. דרישות הקבלה במסלול זה הינן זהות לדרישות הקבלה למסלול החד מחלקתי במחלקה הרלוונטית.
  5. קבלה ללימודים במסלול זה מחייבת קבלה הן למחלקה הראשית והן למחלקה המשנית. לא ניתן להירשם ולהתקבל רק לאחת מהן.
  6. התואר שיוענק למסיימי התוכנית הינו תואר "בוגר" .B.A או .B.Sc ע"פ התואר המוענק במחלקה הראשית.
  7. תוכנית הלימודים במחלקה הראשית תאפשר למסיימים המשך לימודים לתואר שני באותה מחלקה.
  8. תוכנית הלימודים במחלקה המשנית תחייב בהשלמות לצורך המשך לימודים וקבלה לתואר שני.
השילובים האפשריים כיום הם עם מחלקות אחרות של הפקולטה למדעי הטבע (לדוגמה: עם מתמטיקה או עם מדעי החיים) או עם מחלקות של הפקולטה למדעי הרוח והחברה שבהן קיימת תוכנית לימודים של מחלקה ראשית עם מחלקה משנית. ראה שנתון מדעי הרוח (פרק 20 סעיף: 'עקרונות תכנית הלימודים המשותפת עם הפקולטה למדעי הטבע'). ראוי להבהיר שבהתאם לעקרונות הניהול שקבעה הפקולטה, התכנית "פיסיקה מחלקה משנית" מתבססת על ההנחה שהסטודנט מגיע מהמחלקה הראשית עם הרקע המתמטי הנדרש, ועומד בדרישות הקדם של הקורסים בפיסיקה.

מסלול משולב: פיסיקה + הנדסת חשמל ומחשבים

התוכנית המשולבת "פיסיקה הנדסת חשמל ומחשבים" מיועדת להכשיר סטודנטים בשני התחומים. לבוגרי התוכנית יוענק תואר כפול: בוגר .B.Sc בהנדסת חשמל ומחשבים ובוגר .B.Sc בפיסיקה. לפיכך, בוגר התוכנית יוכל (ויעודד) להמשיך ללא השלמות לתואר שני במחלקה להנדסת חשמל ומחשבים, או במחלקה לפיסיקה, לפי בחירתו.

יש תחומי חפיפה רבים והפריה הדדית בין הנדסת חשמל ופיסיקה. למשל הנושאים: הנדסת קרינה אלקטרומגנטית מבוסס על חוקים פיסיקליים בסיסיים כדוגמת משואות מקסוול, כמו כן, אלקטרואופטיקה מבוססת על תורת האור, תאור תופעות בעזרת קרניים, חוקי ההתפשטות של קרניים, עקיפה והתאבכות ועוד. בשנים האחרונות אנו עדים לשיתוף פעולה מחקרי הולך וגובר בין חוקרים משני התחומים, כפי שמשתקף בעיתונים כמו IEEE Trans. on Antennas and Propagation, Applied Physics, Physical Review, IEEE Trans. on Microwave Theory and Techniques.

תוכנית זו באה להכשיר סטודנטים "דו-לשוניים" בשני התחומים. התוכנית מיועדת לתלמידים הרוצים לקבל בסיס איתן בהנדסת חשמל ומחשבים ובפיסיקה. בהנדסת חשמל נציין את התחומים הבאים: תקשורת ותורת המידע, עיבוד אותות, בקרה ותורת המערכות, אנטנות והתפשטות גלים. בפיסיקה נציין במיוחד את התחומים הבאים: מכניקה קלאסית, תורת הקוונטים ותרמודינמיקה.

קיימות במוסדות שונים תוכניות המאפשרות לבוגר אחת משתי המחלקות לקבל תואר בשניה תוך השלמת החובות לתואר. ייחודה של תוכנית זאת הוא בניסיון לשילוב הדוק בין שני התחומים לכל אורך הלימודים. זאת על ידי תוכנית לימודים שתוכננה בקפידה ובנוסף הנחיה אישית לכל סטודנט בתוכנית מרגע קבלתו ללימודים. התוכנית היא אתגרית, עקב עומס לימודים גדול מחד גיסא והכוונה ליצור מאגר סטודנטים עם נטייה להמשיך לימודים לתארים גבוהים מאידך גיסא.

לתלמידי מסלול משולב פיסיקה והנדסת חשמל יש אופציה למסלול מהיר לתואר שני עם תזה. קישור למסלולי תואר שני


תכנית מצטיינים 'דקלים' - לקראת תואר שני במדעי הטבע

התכנית מיועדת לתלמידים מצטיינים, הלומדים בפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, הנמצאים בשנת הלימודים השנייה, או השלישית לתואר הראשון. במסגרת תכנית זו, התלמידים נחשפים לפעילות מחקרית, תוך הצטרפות לקבוצות מחקר עם חברי סגל בתחום לימודיהם. כדי לאפשר חשיפה מגוונת, התלמידים יכולים להחליף קבוצת מחקר או חבר סגל פעם בסמסטר, כאשר המחקר שיבוצע, יוכל להוות בסיס למחקר העתידי בתואר השני. תלמידים שימשיכו לתואר שני יוכלו להשלים את עבודת המחקר הדרושה ולסיים את לימודיהם בשלושה סמסטרים. היקף הפעילות יהיה ארבע שעות שבועיות לפחות בכל סמסטר. התכנית מאפשרת להירשם לקורסים לתואר שני כבר בשנה ג' של לימודי התואר הראשון וקבלה אוטומטית לתואר השני. מועמדים שיתקבלו לתכנית, יקבלו מלגת הצטיינות שנתית לקראת התואר השני. מקבלי מלגת ההצטיינות שלא יסיימו תואר שני באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, יידרשו להחזיר את המלגה. הגשת מועמדות לקבלה לתכנית תתבצע על-פי קול קורא שיתפרסם במהלך סמסטר ב'.

תכנית 'אשלים' לסטודנטים מצטיינים

מטרת התוכנית היא לחשוף את הסטודנטים המצטיינים ביותר לתחומי מדעי הטבע. לתוכנית יתקבלו מועמדים מצטיינים לתואר ראשון עם נתוני קבלה גבוהים ביותר (סטודנטים שיצטיינו בהמשך לימודיהם יוכלו להצטרף). למצטייני "אשלים" תיבנה מסגרת לימודים מיוחדת שתאפשר להם למצות את יכולותיהם הגבוהות.
להלן עיקרי התוכנית:
  1. מתן גמישות בהרכבת תוכנית הלימודים: 80 נק"ז במחלקה אליה התקבל הסטודנט (ע"פ תוכנית לימודים במחלקה ראשית), וקורסים נוספים בהיקף של כ- 40 נק"ז, בהתאם לבחירת הסטודנט מכל תחום באוניברסיטה, לאחר התייעצות ואישור המנחה האישי שנקבע לו במחלקה.
  2. קורסים למצטיינים: לתלמידי התוכנית ייפתחו קורסים מיועדים למצטייני "אשלים".
  3. מנחה אישי: לכל תלמיד שיתקבל לתוכנית מצטייני "אשלים", ימונה מנחה אישי מבין חברי הסגל האקדמי הבכיר במחלקה אליה התקבל.
  4. המשך השתתפות בתוכנית "אשלים" מותנה בשמירה על ממוצע ציונים שנתי גבוה של 90 לפחות בשנים א' ו-ב', בהיקף לימודים מלא (36 נק"ז לפחות בשנה).
  5. זכאות לפרס "סוזן זלוטובסקי", למועמדים מצטיינים לשנה"ל תשע"ה(לשנה אחת בלבד), עד גובה שכר לימוד בסיסי מלא לכל היותר. סכום הפרס האישי ייקבע לאחר סיכום תהליך הקבלה לאוניברסיטה לשנת הלימודים תשע"ד (ע"פ עקרונות פרס סוזן זלוטובסקי למועמדים מצטיינים כמפורט בידיעון האוניברסיטה).
בהמשך לימודיהם יוכלו הסטודנטים שיעמדו בקריטריונים האוניברסיטאיים להצטיינות לזכות בפרסי לימודים לתלמידים מצטיינים.

תוכנית 'אשלים' - מגמת מדעי המוח

הסטודנטים בתוכנית אשלים יוכלו ללמוד במסגרת הלימודים שלהם לתואר ראשון במגמת מדעי המוח. התוכנית דורשת מהתלמידים להשלים לפחות חמישה קורסים (אפשרי יותר) מרשימת הקורסים הבאה. הקורסים הספציפיים שהתלמידים ילמדו ייקבעו בהתייעצות עם היועץ המחלקתי של התוכנית. מדובר בארבעים הנקודות שתלמידי אשלים יכולים לבחור. מגמת מדעי המוח תופיע בגיליון הציונים של כל מי שילמד מקבץ של חמישה קורסים של המגמה. התואר שירשם בתעודת הבוגר יהיה התואר של המחלקה אליה משתייך התלמיד. בפרטי תעודת התואר ירשם רק שם המחלקה שאליה משויך התלמיד: מתמטיקה, מדעי המחשב, פיסיקה, כימיה, מדעי החיים, או מדעי הגיאולוגיה והסביבה. התוכנית בנויה בצורה המותאמת לתוכנית הלימודים המחלקתית של התלמיד ומאפשרת הבנת תהליכים מרמת תא העצב הבודד עד לרמת המוח השלם.