תארים גבוהים בפיסיקה

שלושה תפקידים נטלה על עצמה המחלקה לפיסיקה: הכשרת חוקרים ומורים מעולים בפיסיקה, קיום שירותי הוראה מתקדמים ומגוונים במקצועות השונים של הפיסיקה, וקיום מחקר בסיסי ושימושי בפיסיקה, אשר יוציאו מוניטין מדעי מכובד לאוניברסיטה ויתרמו ליצירת הבסיס המדעי לפיתוח אזור הנגב. כנאמנה ליעדים שנטלה על עצמה, מרכזת המחלקה לפיסיקה את עיקר מאמציה ומשאביה בהרחבת התשתית לפעילות מחקר ענפה. מאמץ מיוחד נעשה על מנת לשלב באופן הרמוני מחקר בסיסי ומחקר ישומי תחת קורת גג אחת. להלן אינפורמציה לגבי המסלולים לתואר שני ותואר שלישי.

 תואר שני

תוכנית הלימודים לתואר "מגיסטר" מהווה המשך ישיר ללימודי תואר "בוגר" של המחלקה. המועמד נדרש להיות בעל תואר בוגר (B.Sc) בפיסיקה או בתחום מדעי קרוב בממוצע מעל 80. בפרט נדרשים הקורסים:  תרמודינמיקה 1, קוונטים 1, קוונטים 2, מכניקה קלסית, אלקטרודינמיקה 1, ומעבדות מתקדמות בפיזיקה. לאלו מהסטודנטים המעוניינים בתואר שני בפיסיקה ללא הקורסים הנ"ל, מומלץ לעשות השלמות במסגרת תואר ראשון מקוצר במחלקתינו. קיימים המסלולים הבאים:
הדרישות הבאות משותפות לכל סוגי התואר השני.
  • עמידה בתקנות של ועדת ההוראה המחלקתית
  • התייעצות עם שלושה חברי סגל על מנת למצוא מנחה.
  • קביעת מנחה לעבודת המחקר עד תום הסמסטר הראשון ללימודים.
  • יש להגיש את הצעת המחקר לאחר הסמסטר השני ללימודים.
  • הצעת המחקר, בהיקף של 4 עמודים, תכלול את הגדרת נושא המחקר; מטרת המחקר; תיאור קצר של השיטות לביצוע המחקר; ורשימת מקורות.
  • יש לקחת קורסים על פי הפרוט  בטבלה 6 (ראה להלן סיכום הדרישות על פי קטגוריות).
  •  את מקצועות החובה יש לקחת בשנה הראשונה של התואר
  • ניתן לקחת קורסים מתקדמים במתמטיקה בתאום עם המנחה.
  • קיימת אפשרות לבחור קורס פרוייקט בתעשייה וכן קורס בכתיבה מדעית באנגלית אך אילו אינם נכללים במסגרת של נקודות הצבירה לתואר.
  • השתתפות בקולוקויום מחלקתי היא חובה במשך שלושה סמסטרים.
  • השתתפות בסמינר נדרשת במשך שלושה סמסטרים.
  • על הסטודנט להגיש עבודת גמר (בעברית או באישור מיוחד באנגלית)
  • עבודת-הגמר בפיסיקה ניסיונית מתבצעת במעבדות המחקר של המחלקה ובמעבדות המחלקה לפיסיקה בקמ"ג.
  • מתן סמינר: הסטודנט מחויב להציג את עבודת המחקר במסגרת הסמינר הרלונטי.
  • במקרים בהם תלמיד למד קורסים מתואר שני במסגרת התואר הראשון ומבקש עליהם הכרה, במקצועות הליבה מכניקה סטטיסטית וקוונטים 3 , הציונים יכנסו לממוצע בשנה השנייה של התואר השני  לצורך חישוב זכאות מלגה, גם אם הם נלקחו כבחירה בתואר הראשון.
  • קורסי הדרכת בטיחות: תלמידי תארים מתקדמים, העוסקים במחקר ניסויי, חייבים להרשם לקורס הדרכת בטיחות שמספרו 900-5-2002. ההשתתפות בקורסים היא חובה לתלמידים החשופים לגורמים מסוכנים במעבדה (סטודנטים העובדים 4 שעות לפחות ביממה, 3 פעמים בשבוע, במשך חודשיים בשנה). כל סטודנט כנ"ל חייב להרשם לקורס בטיחות פעם בשנה, כל שנה במהלך לימודיו. הקורס הנו מקוון ונמצא בhigh learn . 
  • כל התלמידים מחוייבים להרשם לקורס 'לומדה להכרת החוק והנהלים למניעת הטרדה מינית' 900-5-5001. הקורס הנו מקוון ונמצא בhigh learn    


תואר שני בפיסיקה 

על הסטודנט למצוא מנחה לעבודת המאסטר במהלך הסמסטר הראשון ללימודיו, ולהגיש הצעת מחקר לאחר הסמסטר השני. בסוף תקופת המחקר תוגש עבודת גמר. תכלית עבודת הגמר היא גיבוש הידע שרכש התלמיד בלימודיו, יישום ידע זה למחקר ברמה נאותה ובקנה מידה סביר, לרבות סקר ביקורתי בגישה מחקרית על מחקרים קיימים. העבודה תהיה בהיקף המאפשר ביצועה תוך שנה אחת. עבודת הגמר צריכה לשקף את יכולתו של התלמיד לשלוט בכלים המדעיים שהועמדו לרשותו בתחום מחקרו, דרך מחשבה עצמאית וכושר בעיבוד החומר המדעי ובסיכומו. הרכב ציון הגמר הוא כדלהלן: ציוני קורסים (40%) + ציון תזה (40%) + ציון הגנת תזה (20%). התואר ינתן בפיסיקה.

מספר הנקודות שהסטודנט צריך לצבור הוא 29.5 נק"ז קורסים ו-12.5 נק"ז עבודת גמר
  • שלוש מקצועות יסוד חובה . בפרט בסמסטר הראשון יש להשתתף בקורס 'פרויקט התנסות ניסויית' באחת ממעבדות המחקר במחלקה, לפי החלטת יו"ר ועדת מוסמכים.
  • חמישה מקצועות חובה מיוחדים שיקבעו על ידי המנחה עפ"י תחום המחקר (מתוך הטבלה
  • מקצוע בחירה (לא מתוך מקצועות החובה או תחום המחקר
  • השתתפות בסמינר הרלוונטי  במשך 3 סמסטרים (1.5 נקודות)
  • השתתפות בקולוקוויום במשך 3 סמסטרים (0.0 נקודות)
  • על הסטודנט להגיש עבודת גמר.

תואר שני במדעי האלקטרואופטיקה

תואר זה הוא בשיתוף עם היחידה לאלקטרואופטיקה בפקולטה למדעי ההנדסה. תנאי הקבלה זהים לאלו של הפיסיקה הכללית. קורסים המוצעים בתכנית זו על ידי היחידה לאלקטרואופטיקה ניתן למצוא כאן או כאן. קיים מסלול עם תזה ומסלול ללא תזה. בתעודת המסטר יצוין במפורש אם היתה עבודת תיזה או פרוייקט. התואר יינתן במדעי האלקטרואופטיקה.
מספר הנקודות שהסטודנט צריך לצבור הוא 27.0
  • מקצועות יסוד חובה (9.5 נקודות סה"כ)
  • שני מקצועות יסוד בחירה (מתוך הטבלה)
  • מקצועות בחירה / נוספים בתאום עם המנחה
  • השתתפות בסמינר הרלוונטי במשך 3 סמסטרים (1.5 נקודות)
  • השתתפות בקולוקוויום במשך 3 סמסטרים (0.0 נקודות)
  • על הסטודנט להגיש עבודת גמר באלקטרואופטיקה.

מסלול מהיר לתואר שני עם תזה במחלקה לפיסיקה לתלמידי מסלול משולב פיסיקה והנדסת חשמל

קבלה למסלול:

  1. לתכנית הלימודים במסלול המהיר יוכלו להתקבל תלמידי המסלול המשולב פיסיקה והנדסת חשמל אשר צברו לפחות 170 נקודות זכות מתוך 201.5 נק"ז עד תום הסמסטר השביעי ללימודיהם ומעוניינים להמשיך לתואר שני במחלקה לפיסיקה.
  2. ממוצע מצטבר של ציוניהם בתום הסמסטר השביעי יהיה לא פחות מ 85 והציונים בקורסי ליבה  (מכניקה אנליטית, תורת הקוונטים1, תורת הקוונטים2, תרמודינמיקה ומכניקה סטטיסטית 1, אלקטרודינמיקה1) לא יהיו פחות  מ-80 בכל קורס. התנאים האלה הכרחיים אך לא מספיקים. המחלקה רשאית לקבוע רף גבוה יותר. 
  3. קבלה למסלול המהיר תחייב התנסות מחקרית אצל המנחה המיועד בסמסטר השביעי ללימודיהם בתואר הראשון במסגרת פרוייקט20313401 או 20313431 שאותו התלמיד חייב לסיים בציון לא פחות מ 95. בעקבות התנסות זו יוכל המנחה המיועד להסכים להנחיית המועמד למסלול המהיר בעבודת המחקר לתואר שני. עד סוף הסמסטר השביעי ללימודיהם המנחה וועדת מוסמכים יסכמו את ההתנסות המחקרית ויציינו בכתב כי ההתנסות המחקרית יכולה להתפתח לעבודה ברמה והיקף המתאימים לעבודת מסטר. סיכום זה מהווה תנאי הכרחי לקבלת המועמד למסלול המהיר
  4. ההרשמה למסלול תהיה במהלך הסמסטר השביעי ללימודי התואר הראשון. הליך הרישום והקבלה נעשים דרך מדור רישום. ההרשמה מחייבת חתימת מנחה מיועד אשר מעוניין להנחות את התלמיד בעבודתו. 

תכנית הלימודים

  1. תכנית הלימודים במסלול המהיר תהיה בנוייה לחמש וחצי שנים. לפיכך, לימודי תואר ראשון יימשכו 8 סמסטרים. תלמיד שיתקבל למסלול המהיר יהיה במקביל תלמיד תואר ראשון ושני החל מסמסטר 8. לימודי תואר שני יימשכו 4 סמסטרים.
  2. תלמיד שיתקבל למסלול המהיר, יתקבל לתאר שני מייד, כבר בתחילת הסמסטר השמיני ללימודיו, מבלי שיצטרך קודם להשלים אתהתואר הראשון. על התלמיד להשלים את לימודי התואר הראשון במסלול המשולב במלואם לפני תחילת הסמסטר התשיעי ללימודיו. אם לא יהיהזכאי לתואר ראשון בתחילת הסמסטר התשיעי יופסקו לימודיו בתכנית זו ויהיה דינו כדין נושר מהתכנית. 
  3. בסמסטר הראשון לתואר שני(הסמסטר השמיני ללימודיו) יהיה התלמיד במעמד "לא מן המניין .”בתחילת הסמסטר השני עליו להציגאישור זכאות לתואר ראשון.
  4. בסוף הסמסטר השמיני ללימודיו  יגיש התלמיד הצעת מחקר מפורטת לאישור המנחה וועדת ההוראה המחלקתית, כפי שמקובל בלימודי תואר שני. הצעת המחקר תהיה מבוססת על עבודת המחקר בסמסטרים שביעי ושמיני ללימודיו.
  5. בסמסטרים 7 ו 8 ללימודיו יהיה התלמיד רשאי להירשם לקורסי תואר שני כקורסי בחירה במסגרת לימודיו לתואר ראשון. נק"ז הנצברות בקורסים אלה תחשבנה במסגרת היקף הנק"ז הנדרש להשלמת תואר ראשון. בהתאם יופחת היקף הנק"ז של הקורסים הנדרשים להשלמת תואר שני. ההפחתה המירבית תהיה 8 נק"ז. ההפחתה תלויה בהמלצת המחלקה ובאישור סופי של יו"ר ועדת מוסמכים פקולטית. בהתאם לתקנון, ההפחתה תיעשה ע"י הכרה בקורסים שהתלמיד למד בהנדסה.
  6. בסמסטר  8 (הראשון במסלול המהיר)  יירשם התלמיד במקביל לקורס "עבודת גמר" בהיקף של 6 נק"ז במסגרת לימודיו לתואר שני. לא יירשםהתלמיד לקורסים נוספים במסגרת לימודי תואר שני בסמסטר זה.
  7. בסמסטרים 9-11 התלמיד יהיה חייב להשלים את הנק"ז בקורסים ל 27 נק"ז פחות ההפחתה בהתאם לסעיף 6 והן להשלים 14 נק"ז של עבודת גמר.
  8. תלמיד הלומד במסגרת העתודה האקדמית הצבאית, יצטרך להציג אישור הצבא ללימודים במסלול המהיר.

תואר שלישי

הרישום לתואר שלישי וההחלטה על קבלה מתבצעת דרך ביה"ס קרייטמן. תנאי הרישום לתואר שלישי במחלקה לפיסיקה הם: ממוצע תואר שני 85 לפחות; ציון תזה 90 לפחות (באוניברסיטה מוכרת בארץ); והסכמת המנחה המיועד. במקרה של מסלול ישיר ממוצע תואר ראשון חייב להיות 90 לפחות. פניה של מועמד אשר אינו עומד בקריטריונים הנ"ל תידון על ידי ועדת קבלה. על המועמד להגיש תוך שנה הצעת מחקר. על פי דרישת ביה"ס קרייטמן הצעת המחקר תהיה בהיקף של 10-15 עמודים. אנו ממליצים על פורמאט כנהוג בהצעות מחקר סטנדרטיות:
 \documentclass[11pt]{revtex4} \renewcommand{\baselinestretch}{1.5}
אם בבחינת המועמדות הועדה מאשרת את הצעת המחקר, משתנה הסטטוס של המועמד ל-"תלמיד מחקר". במשך תקופת התואר השלישי חייבים להירשם לקולוקוויום המחלקתי במשך שישה סמסטרים ולפחות שלושה סמסטרים באחד מהסמינרים המחלקתיים. לפרטים נוספים:

מסלול משולב לדוקטורט

ניתנת האפשרות להמשיך את עבודת המחקר של תואר שני לקראת תואר שלישי במסגרת המסלול המשולב לדוקטורט, בכפוף לתנאי בית ספר קרייטמן. ההחלטה על המעבר צריכה להתקבל במהלך 4 הסמסטרים הראשונים של לימודי התואר השני. התנאים לאישור המעבר: המועמד עבר את כל קורסי החובה, צבר לפחות 20 נקודות, יש לו ממוצע מצטבר 85 לפחות , הוא כבר מסר הצעת מחקר לתואר שני, ובקשתו נתמכת על ידי המנחה. על המועמד לתת סמינר על עבודתו ולהגיש את הצעת המחקר לתואר שלישי לפני שמסתיימת תקופת 4 הסמסטרים של התואר השני. הצעת המחקר במסלול המשולב תכלול סיכום של העבודה שביצע הסטודנט עד למועד הכניסה למסלול. התוספת הנדרשת אינה כפופה למגבלה של 15 עמודים. בבחינת המועמדות הועדה מתיחסת אל סיכום זה כאל "תזה", ועל בסיס זה מאשרים את הזכאות לתואר שני. אם הועדה מאשרת את הצעת המחקר, משתנה הסטטוס של המועמד ל-"תלמיד מחקר".