שנתון המחלקה לפיסיקה

הסקירה להלן כוללת:

תואר ראשון בפיסיקה

תוכנית הלימודים בפיסיקה ללימודי הסמכה לתואר .B.Sc מכוונת להכשרת הסטודנטים לעבודת מחקר בפיסיקה ניסויית ועיונית, הן בנושאים בסיסיים והן בנושאים שימושיים, כהכנה להשתלבות בתעשיה עתירת הידע, במחקר ובהוראה. המחלקה לפיסיקה מציעה לתלמידיה את מגמות הלימוד המפורטות להלן. במגמות אלה נמשכים הלימודים שלוש שנים ומקנים תואר ראשון בפיסיקה. השיוך למגמה נקבע אוטומטית לפי מקצועות הבחירה שהסטודנט נרשם אליהם:  
המחלקה לפיסיקה מאפשרת שלושה מסלולים משולבים לתואר כפול המפורטים להלן (ראה פרטים נוספים בהמשך): 
בנוסף תקנון הפקולטה מאפשר (ראה פרטים נוספים בהמשך):
תוכניות הלימודים בנויות כך שמרבית המקצועות הם מקצועות חובה והשאר ייבחרו על-ידי הסטודנט/ית  בהתאם להתעניינותו/ה ולמגמה/מסלול הנבחרים. כדי להקל על הסטודנט/ית, מפורטת באתר השנתון תוכנית לימודים מומלצת הכוללת את מקצועות החובה לפי סמסטרים.

מסלולים משולבים / דו-מחלקתיים / תואר נוסף

מסלול משולב:  הרישום והקבלה צריכים להיות מראש לשתי המחלקות. הלימודים נמשכים ארבע שנים ומקנים שני תארים, תואר ראשון בפיסיקה ותואר ראשון נוסף במחלקה המשולבת.

מסלול דו-מחלקתי: תכנית דו-מחלקתית, הינה תכנית בה ניתן לשלב לימודים משתי מחלקות שונות, האחת ראשית והשניה משנית. עקרונות התכנית כפי שנקבעו על ידי הפקולטה למדעי הטבע מפורטים בסעיף הבא עם התיחסות ספציפית לגבי השילוב מתמטיקה-פיסיקה. מחלקות המאפשרות תכנית כזו מגדירות קבוצת קורסים שאותם חייבים לקחת אם רוצים לקבל את התואר הדו-מחלקתי. כעיקרון, הלימודים בתוכנית הדו-מחלקתית אמורים להימשך 3 שנים, אך עקב התנגשויות בין קורסי חובה הניתנים במחלקות השונות הלימודים עלולים להתפרס על 4 שנים. מספר נקודות הזכות שיש לצבור בתוכנית דו-מחלקתית, בדומה לתוכניות חד-מחלקתיות, מבוסס על חבילת קורסים של 124 נקודות לפחות. מסלול דו מחלקתי שבו פיסיקה היא המחלקה המשנית מבוסס על חבילת פיסיקה-חובה של 40 נקודות. מסלול דו מחלקתי שבו פיסיקה היא המחלקה הראשית מבוסס על חבילות חובה בסך של 84 נקודות. במקרה של חפיפה חלקית בין טבלאות מקצועות החובה של המחלקות על הסטודנט להשלים את יתרת הנקודות מתוך מקצועות הבחירה במחלקה הראשית או המשנית, כפוף לאישור יו"ר ועדת הוראה במחלקה הראשית. מי שלוקח פיסיקה כמקצוע משני צריך להשלים קוונטים-2 וגם מעבדה-ג אם ברצונו להמשיך לתואר שני.

תואר נוסף: בעלי תואר ראשון ("עיקרי") ממחלקה אחרת לקבל גם תואר ראשון "נוסף" במסגרת תכנית אישית מקוצרת. לשם כך על הסטודנט לבקש שיאשרו לו תוכנית לימודים אישית בהיקף של 40 נקודות לפחות במטרה להשלים את מכסת מקצועות החובה הבסיסיים של התואר הנוסף. ניתן לקבל אישור לתכנית אישית כזאת עוד לפני קבלת התואר הראשון העיקרי, ובלבד שהסטודנט כבר צבר 80 נקודות.

עקרונות תכנית הלימודים במסלולים משולבים: שתי מחלקות ראשיות

לכל מסלול משולב יש כללי ניהול משלו. בכולם הלימודים נמשכים כארבע שנים ומקנים שני תארים, תואר ראשון בפיסיקה ותואר ראשון נוסף במחלקה המשולבת. הרישום והקבלה צריכים להיות מראש לשתי המחלקות. במסלולים מסוימים (עם מדעי המחשב ועם הנדסת מכונות) הסטודנט מטופל אדמינסטרטיבית על ידי שתי המחלקות לאורך כל התואר. במסלולים אחרים (עם הנדסת חשמל ועם הנדסת חומרים) הסטודנט מטופל אדמינסטרטיבית על ידי המחלקה לפיסיקה במהלך השנתיים הראשונות, ואם הוא עומד בתנאי התכנית הטיפול בו עובר למחלקה המשולבת בשנתיים העוקבות. תנאי המעבר מחייבים את השלמת קורסי הליבה  פיסיקה1-פיסיקה2-פיסיקה3-מכניקה-אלקטרודינמיקה-קוונטים1.

עקרונות תכנית הלימודים במסלול דו-מחלקתי: מחלקה ראשית + מחלקה משנית

להלן עקרונות המסלול כפי שנקבעו על ידי הפקולטה למדעי הטבע:
  1. תוכנית הלימודים הכוללת תהיה בהיקף של 124-120 נק"ז, ותימשך 3 שנים במידת האפשר
  2. תוכנית לימודים במחלקה ראשית הינה בהיקף של 84-70 נק"ז.
  3. תוכנית לימודים במחלקה משנית הינה בהיקף של 40 נק"ז.
  4. דרישות הקבלה במסלול זה הינן זהות לדרישות הקבלה למסלול החד מחלקתי במחלקה הרלוונטית.
  5. קבלה ללימודים במסלול זה מחייבת קבלה הן למחלקה ראשית והן למחלקה משנית. לא ניתן להירשם ולהתקבל רק לאחת מהן.
  6. התואר שיוענק למסיימי התוכנית הינו תואר "בוגר" BA או BSc ע"פ התואר המוענק במחלקה הראשית.
  7. תוכנית לימודים במחלקה ראשית תאפשר למסיימים המשך לימודים לתואר שני באותה מחלקה ללא דרישה להשלמות
  8. תוכנית לימודים במחלקה משנית תחייב בהשלמות לצורך המשך לימודים וקבלה לתואר שני.
השילובים האפשריים כיום הם בין מחלקות הפקולטה למדעי הטבע ומחלקות הפקולטה למדעי הרוח והחברה שבהן קיימת תוכנית לימודים של מחלקה ראשית עם מחלקה משנית. ראה שנתון מדעי הרוח (בעיקר עמוד 66). בהמשך עמוד זה תמצא/י פרטים נוספים לגבי השילובים האפשריים של פיסיקה עם המחלקה למתמטיקה ועם המחלקה למדעי החיים.

 מסלול דו-מחלקתי: מתמטיקה + פיסיקה

יחסי הגומלין וההפריה ההדדית בין מתמטיקה לפיסיקה עמוקים ועתיקי יומין. הפיסיקה משתמשת בשפת המתמטיקה לתיאור העולם ולפיתוח התיאוריה הפיסיקאלית, ואילו חלקים נרחבים מהמתמטיקה המודרנית פותחו כדי לבסס תשתית תיאורטית להתפתחויות בתחום הפיסיקה. המחלקה למתמטיקה והמחלקה לפיסיקה מציעות שלושה מסלולים המשלבים לימודי מתמטיקה ופיסיקה:
  1. מתמטיקה מחלקה ראשית ופיסיקה מחלקה משנית – תכנית לימודים האורכת 3 שנים וכוללת קורסים בהיקף של כ-127 נקודות. ישנם הבדלים קלים בין הקורסים הנדרשים במחלקה למתמטיקה כמחלקה ראשית בשילוב עם מחלקות אחרות לאלה המיועדים לשילוב עם המחלקה לפיסיקה. מסלול זה מאפשר המשך לתואר שני במחלקה למתמטיקה ללא השלמות, ולתואר שני במחלקה לפיסיקה לאחר השלמה של שני קורסים בלבד (ניתן לכלול את קורסי ההשלמה הנדרשים בפיסיקה במהלך לימודי התואר הראשון).
  2. פיסיקה מחלקה ראשית ומתמטיקה מחלקה משנית - אפשרות זו איננה מומלצת לתלמידים המעוניינים בשילוב לימודי מתמטיקה ופיסיקה. זאת שכן לימודי המתמטיקה כמחלקה משנית מצומצמים ואינם מאפשרים המשך ללימודי תואר שני במחלקה למתמטיקה ללא השלמות משמעותיות. אפשרות זו מתאימה: (א) לסטודנטים המעוניינים בלימודי פיסיקה אך רוצים להעשיר את לימודי המתמטיקה שלהם, בעיקר על ידי המרת הקורסים במתמטיקה לתלמידי פיסיקה בקורסים המיועדים לתלמידי מתמטיקה. (ב) לסטודנטים שיחליטו בשנה השנייה ללימודיהם שהם אינם מעוניינים בתואר במתמטיקה וכך יקבלו הכרה פורמאלית בלימודי המתמטיקה שהם כבר השלימו.
  3. תואר ראשון במתמטיקה ותואר ראשון בפיסיקה - מסלול מוגבר האורך 3.5 שנים המעניק 2 תארים: תואר ראשון במתמטיקה ותואר ראשון בפיסיקה. מסלול זה מתעמק יותר בשני התחומים, ומתאים לתלמידים מצטיינים ובעלי מוטיבציה. המסלול מאפשר המשך לימודים לתואר שני בכל אחת מהמחלקות ללא השלמות. מבנה התכנית מאפשר לתלמידים המתעתדים להמשיך לתואר השני ללמוד קורסים לתואר שני בחצי השנה האחרונה, וכך לקצר את משך הלימודים לתואר השני.
תכנית השלד מתמטיקה-פיסיקה מצויה תחת הקישור תכניות לימודים סמסטריאליות. תלמידים המעוניינים לשלב לימודי מתמטיקה ופיסיקה ירשמו בשלב ראשון למסלול מתמטיקה כמחלקה ראשית ופיסיקה כמחלקה משנית. סטודנטים המעוניינים לקבל תואר ראשון גם במתמטיקה וגם בפיסיקה יוכלו לבקש להירשם בשתי המחלקות בתום השנה השנייה ללימודים.  לשם כך, על הסטודנט לבקש אישור תוכנית לימודים אישית בהיקף של 40 נקודות לפחות במטרה להשלים את מכסת מקצועות החובה הבסיסיים של התואר הנוסף. תכנית הלימודים האישית נקבעה מראש ע"י שתי המחלקות כך שתשתלב היטב בתכנית לימודים משותפת מומלצת. דרישת ההרשמה למסלול הלימוד של שני תארים הוא ממוצע מצטבר של 80 לפחות.

מסלול דו מחלקתי: מדעי החיים + פיסיקה

השילוב של מדעי החיים ופיסיקה הוא מתבקש כאשר מדובר בסטודנטים בעלי נטיה ריאלית עם אמביציה לקריירה אקדמית, לרבות סטודנטים שאין להם בהכרח את הרקע הנדרש (פסיקה 5יח"ל) להתחיל מיד עם פיסיקה בשעת קבלתם לאוניברסיטה. התכנית מיועדת גם לסטודנטים (בפיסיקה) שמעדיפים לא להתחיל ישר עם פיסיקה1+פיסיקה2, ושיש להם אורינטציה ללימוד מדעי החיים. כמו כן המחלקה למדעי החיים מציעה לסטודנטים הטובים שלה לקחת את המתמטיקות של פיסיקה + קורס מבוא בפיסיקה (שבכל מקרה נדרש), הן לשדרוג השכלתם, והן על מנת להשאיר אופציה פתוחה למסלול דו-מחלקתי בשנה השניה, עם אופציה להשלמת תואר מלא בשתי המחלקות במסגרת תכנית אישית. התכנית היא דואלית וגמישה. את ההחלטה האם לקחת את פיסיקה כמחלקה משנית או כמחלקה ראשית או כתואר נוסף ניתן לקבל בשנה השניה.

מסלול משולב: פיסיקה + הנדסת חשמל ומחשבים

התוכנית המשולבת "פיסיקה הנדסת חשמל ומחשבים" מיועדת להכשיר סטודנטים בשני התחומים. לבוגרי התוכנית יוענק תואר כפול: בוגר BSc בהנדסת חשמל ומחשבים ובוגר BSc בפיסיקה. לפיכך, בוגר התוכנית יוכל (ויעודד) להמשיך ללא השלמות לתואר שני במחלקה להנדסת חשמל ומחשבים או במחלקה לפיסיקה לפי בחירתו.

יש תחומי חפיפה רבים והפריה הדדית בין הנדסת חשמל ופיסיקה. למשל הנושאים: הנדסת קרינה אלקטרומגנטית מבוסס על חוקים פיסיקליים בסיסיים כדוגמת משואות מקסוול, כמו כן אלקטרואופטיקה מבוססת על תורת האור , תאור תופעות בעזרת קרניים, חוקי ההתפשטות של קרניים, עקיפה והתאבכות ועוד. בשנים האחרונות אנו עדים לשיתוף פעולה מחקרי הולך וגובר בין חוקרים משני התחומים, כפי שמשתקף בעיתונים כמו IEEE Trans. on Antennas and Propagation, Applied Physics, Physical Review, IEEE Trans. on Microwave Theory and Techniques.

תוכנית זו באה להכשיר סטודנטים "דו-לשוניים" בשני התחומים. התוכנית מיועדת לתלמידים הרוצים לקבל בסיס איתן בהנדסת חשמל ומחשבים ופיסיקה. בהנדסת חשמל נציין את התחומים הבאים: תקשורת ותורת המידע, עיבוד אותות, בקרה ותורת המערכות, אנטנות והתפשטות גלים. בפיסיקה נציין במיוחד את התחומים הבאים: מכניקה קלאסית, תורת הקונטים, ותרמודינמיקה.

קיימות במוסדות שונים תוכניות המאפשרות לבוגר אחת משתי המחלקות לקבל תואר בשניה תוך השלמת החובות לתואר. ייחודה של תוכנית זאת הוא בניסיון לשילוב הדוק בין שני התחומים לכל אורך הלימודים. זאת על ידי תוכנית לימודים שתוכננה בקפידה ובנוסף הנחיה אישית לכל סטודנט בתוכנית מרגע קבלתו ללימודים. התוכנית היא אתגרית, עקב עומס לימודים גדול מחד גיסא והכוונה ליצור מאגר סטודנטים עם נטייה להמשיך לימודים לתארים גבוהים מאידך.