לימודי תואר שני MSc -
דרישות תואר פרוצדורליות 

הערה: הנוסח התקף של הנהלים המפורטים להלן הוא זה המופיע בכתובים, ומעודכן מדי שנה, באחריות המזכירות הפקולטית.

מזכירות לימודי מוסמכים

המזכירות מטפלת בכל העניינים האקדמיים הנוגעים לסטודנטים ולסדרי הלימודים; תכניות הלימודים, אישורי לימודים, הרשמה למקצועות וטיפול בפניות אל הועדה הפקולטית ללימודי מוסמכים.המזכירות נמצאת בקרית האוניברסיטה, בנין גורובוי (30), חדר מס' 114, טלפון: 6461857-08, ובדואר אלקטרוני: rivkage@bgumail.bgu.ac.il. בעניינים שלא מצאו את פתרונם במסגרת הטיפול השגרתי של מזכירות המחלקה ו/או מזכירות לימודי מוסמכים בפקולטה, יוכל הסטודנט לפנות אל ראש מינהל הפקולטה.

תנאי רישום מועמדים וקבלה של סטודנטים לתואר שני

הקבלה וסוגי המעמד האקדמי

תלמיד מן המניין

  1. תלמיד שהינו בעל תואר "בוגר אוניברסיטה" בציון "טוב" או 80 לפחות במדעי הטבע או במדעי הרוח והחברה או בעלי ציון ממוצע של 80 לפחות בשנתיים האחרונות ללימודים בפקולטה להנדסה.
  2. נרשם ללימודים לקראת תואר שני ועמד בתנאי הקבלה המיוחדים הנוספים של המחלקה אליה ביקש להתקבל, ובקשתו אושרה ע"י ועדת המוסמכים הפקולטית.
  3. מועמד יוכל להתקבל באישור מיוחד של הועדה הפקולטית על סמך הישגים אחרים כגון: פרסום מאמרים מדעיים, המלצות, וכיו"ב.
  4. תלמיד שהועבר למעמד זה כאמור בפרק "תלמיד לא מן המניין" סעיף א'.
  5. תלמיד שהועבר למעמד זה כאמור בפרק "תלמיד לא מן המניין" סעיף ב'.

תלמיד על תנאי

  1. מועמד שהינו תלמיד השנה האחרונה בלימודי תואר ראשון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, רשאי להגיש בקשה להרשם ללימודי תואר שני לאחר קבלת ציוני מועד א' של הסמסטר הראשון בשנה זו, ולא יאוחר מחודש ספטמבר.
  2. מועמד בשנה האחרונה בלימודי תואר ראשון, אשר טרם קיבל את כל הציונים, יציג אישור על היותו תלמיד השנה האחרונה ויצרף לבקשתו תדפיס ציונים מפורט. מועדי ההרשמה יהיו כנ"ל.
  3. מועמדים כנ"ל יוכלו להתקבל כתלמידים על תנאי. הם יחוייבו להגיש למדור רישום מסמכים המעידים על עמידתם בתנאים הנדרשים (ע"פ סעיף 3א') עד לתחילת הלימודים. עמדו התלמידים בתנאים - תאושר קבלתם כתלמידים מן המניין לא עמדו בתנאים- תבוטל הרשמתם. במקרים מיוחדים ניתן יהיה לקבלם כתלמידים לא מן המניין.

תלמיד לא מן המניין - תלמיד משלים

תלמיד המבקש להתקבל למגמת לימודים שונה מזו שלמד בה לתואר ראשון וציונו הכללי אינו פחות מ"טוב" או 80, ועומד בתנאי הקבלה המיוחדים הנוספים שנקבעו ע"י מחלקתו, או שיתקבל באישור מיוחד של הועדה הפקולטית כמפורט בסעיף 3ג' - ידרש להשלים מקצועות לימוד במחלקה החדשה ע"פ קביעת הועדה המחלקתית. שינוי המעמד של תלמיד משלים למעמד של תלמיד מן המניין יוכל להעשות על סמך הישגיו בלימודים בהמלצת הועדה המחלקתית ואישור הועדה הפקולטית.

תלמיד לא מן המניין - תלמיד משתלם

מועמד שרמת ציוניו לתואר ראשון נמוכה מהנדרש, יוכל להתקבל במקרים מיוחדים במעמד של תלמיד משתלם לתקופה שלא תעלה על שנה, ע"פ המלצת הועדה המחלקתית ובאישור הועדה הפקולטית. במעמד זה יוכל להתקבל תלמיד שציונו הכללי בלימודי תואר ראשון אינו נמוך מ-70. בתום התקופה הנ"ל ועל סמך הישגיו בלימודים, תחליט הועדה הפקולטית בהמלצת הועדה המחלקתית על העברת התלמיד למעמד של תלמיד מן המניין, או על הפסקת לימודיו. הועדה המחלקתית תודיע לתלמיד בעת קבלתו על אופי ההישגים שיראו לה כמספקים לצורך העברתו למעמד של תלמיד מן המניין.

תלמיד לא מן המניין - תלמיד במעמד מיוחד

תלמיד שע"פ המלצת הועדה המחלקתית יתקבל ללימודים במקצוע/ות מסוימ/ים מתוך תוכנית הלימודים הרגילה לקראת התואר השני ואינו לומד לקראת תואר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, יוחל עליו לפחות אחד מהתנאים הבאים: הינו בעל תואר אקדמי; לומד לשם קבלת זכויות על לימודיו, במוסד אחר להשכלה גבוהה וקיבל ממוסד זה אישור לימוד באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תלמיד במעמד מיוחד זכאי להבחן ולהגיש עבודות ותרגילים במקצועות בהם הורשה להשתתף.

סטודנטים עולים או זרים

הועדה המחלקתית תקבע את המעמד של מועמדים אשר סיימו לימודיהם לתואר ראשון (או שווה ערך להם) בחו"ל לצורך החלטה בדבר קבלתם ללימודי תואר שני. לקביעת מעמדם תוכל הועדה להיעזר בבחינות או בכל אמצעי אחר לפי שיקול דעתה. קביעת הועדה המחלקתית טעונה אישור הועדה הפקולטית.

עברית לעולים

הערה כללית: על התלמיד החייב בלימודי עברית לעיין במערכת השעות של לימודי העברית ביחידה ללימודי עברית.

רמה ציון
ד' 65-85
ה' 86-105
ו' 106-125
פטור 126

פטור מהמבחן וכן מלימודי עברית

המערכת

אולפן קיץ

ציונים

עברית לתלמידים זרים

  1. עברית למתחילים א' (הקורס ברמה זו מיועד לתלמיד שאין לו כל ידע בעברית).
  2. עברית למתחילים ב'.

היסטוריה של עם ישראל

לקט מתוך תקנות וסדרי לימודים לקראת תואר "מגיסטר" בפקולטה למדעי הטבע

הגדרות:

"סטודנט לתואר שני" - מי שהתקבל ללימודים לשם השגת התואר "מגיסטר" כנ"ל.

"מורה" - חבר הסגל האקדמי ומי שאושר ע"י הועדה הפקולטית להורות בלימודי התואר השני.

"יועץ" - חבר הסגל האקדמי שנקבע ע"י הועדה המחלקתית כמלווה זמני לסטודנט לתואר שני לקביעת המנחה.

"יועץ מחקר" - יו"ר הועדה המחלקתית ללימודי מוסמכים יוכל בהמלצת המנחה ובאישור יו"ר הועדה הפקולטית למנות לסטודנט יועץ מחקר או יועצי מחקר, מינוי כזה יוכל להעשות במשך כל מהלך המחקר. יועצי המחקר ייעצו לסטודנט במקצועות הנסמכים למחקר. יוכלו להתמנות כיועצים, חברי הסגל של מוסדות מחקר והשכלה גבוהה אחרים שדרגתם מקבילה לזו של מרצה או מדענים מקצועיים אחרים.

"מנחה" - חבר הסגל האקדמי שנקבע ע"י הועדה הפקולטית בהמלצת הועדה המחלקתית ומתפקידו לאשר לסטודנט את תכנית הלימודים ולהנחותו בהכנת עבודת גמר.

"מנחה נוסף" - חבר הסגל האקדמי ומי שאושר ע"י הועדה הפקולטית בהמלצת הועדה המחלקתית.

"שופט" - חבר הסגל האקדמי ומי שנקבע ע"י הועדה פקולטית כחבר בועדת השופטים שתפקידה לבחון את עבודת הגמר שהוכנה ע"י הסטודנט ולערוך לו את בחינת הגמר.

"ועדת השופטים" - מספר שופטים שייקבעו ע"י הועדה הפקולטית לבחינת עבודת הגמר של הסטודנט, לאישורה או דחייתה, וכן לשמש כועדת בוחנים בעבודת הגמר. מספר השופטים בועדה יהיה שלושה לפחות ובכללם המנחה. לפחות שניים מהשופטים יימנו על מורי המחלקה בה לומד הסטודנט (מספר הבודקים שאינם מנחים יהיה גדול או שווה למספר המנחים).

"מינוי שופט מחליף" - במקרה שאחד הבוחנים אינו יכול להגיע בשל כח עליון ואין אפשרות לדחות את בחינת הגמר, יו"ר ועדת הוראה מחלקתית יכול למנות עצמו לבוחן מחליף או לאשר הבחינה בהרכב מצומצם יותר בתנאים הבאים:

"תוכנית הלימודים" - תכנית הלימודים להשגת התואר "מגיסטר" שנקבעה ע"י הועדה המחלקתית ובאישור הועדה הפקולטית כוללת:

"תוכנית דרישות לימודים" - תוכנית השעורים והעבודות שנקבעה לסטודנט על-ידי היועץ או המנחה, ואושרה על-ידי הועדה המחלקתית כתוכנית לימודיו לקראת תואר "מגיסטר".

"עבודת גמר" - עבודת מחקר עיונית או ניסויית, או עבודה בטכניקה מדעית, הכתובה לפי נוהגי המבנה והמינוח המקובלים בספרות המקצועית.

"בחינת גמר" - בחינה המתקיימת בסוף תקופת לימודיו של הסטודנט לתואר שני, ומקיפה את עבודת הגמר ושטחים קרובים לנושא עבודתו.

"ציונים" - הישגי הסטודנט בבחינות ובעבודות כפי שנקבע על-ידי המורים והשופטים. הציונים בלימודי מוסמכים יינתנו לפי תוים, אך תצויין גם המשמעות המספרית של כל תו. בגליון הציונים יופיע התו ובסוגריים יצויין גם הציון.


מתפקידי הועדה המחלקתית


תכנית לימודים


הכרה בקורסים

1 שש"ש (שעת שיעור שבועית בסמסטר) 1 נק'.
1 שס"ש (שעת סמינר שבועית בסמסטר) ½ 1-נק' (בהתאם להחלטת הועדה המחלקתית).
1 שת"ש (שעת תרגיל שבועית בסמסטר) ½ נק'.
1 שמ"ש (שעת מעבדה שבועית בסמסטר) ½ נק'.
1 יום סיור ¼ נק'.

סטודנט רשאי לבקש הכרה בנקודות זכות עבור:

  1. מקצועות מלימודי תואר "בוגר" שסיים בהצלחה ולא נכללו בדרישות תוכנית הלימודים לתואר זה.
  2. מקצועות לתואר "מגיסטר שעבר בהצלחה במוסד אחר.

בדיקת השלמת הדרישות לתואר "מגיסטר"

השלמת הדרישות לתואר תיעשה בהתאם לתכנית הלימודים הנהוגה בשנה שבה החל הסטודנט את לימודיו במחלקה. במקרים בהם השתנו תכניות הלימודים (ובכלל זה התבטלו מקצועות), יידרש הסטודנט להשלים במקום המקצועות שהתבטלו מקצועות אחרים באישור הועדה המחלקתית, כך שבסה"כ ישלים את מכסת הנקודות הנהוגה במחלקה בשנת התחלת לימודיו.

מצב אקדמי

תקין

על סטודנט למלא את כל הדרישות שלהלן:

אזהרה

סטודנט אשר מסיבות אקדמיות או/ו מנהליות אינו עומד בדרישות תקנות הלימודים ייכנס ל"מצב אזהרה" למשך הסמסטר העוקב, אשר יסתיים בהפסקת לימודים אם לא ישופרו השגיו "מצב אזהרה" יהיה למשך סמסטר אחד בלבד.

מועמד להפסקת לימודים

במקרים חריגים, ובאישור הועדה הפקולטית יאושרו לימודיו של סטודנט למשך סמסטר אחד נוסף בלבד כ"מועמד להפסקת לימודים". אי חזרה למצב אקדמי תקין בתום הארכה הנ"ל, תגרור הפסקת לימודים לאלתר.

הפסקת לימודים

הועדה המחלקתית רשאית להפסיק לסטודנט את לימודיו אם לא עמד בדרישות שהוגדרו בתוכנית הלימודים או/ו אם הישגיו במקצועות הלימוד, במחקר או בעבודת הגמר היו ברמה לא נאותה. הפסקת לימודים טעונה אישור הועדה הפקולטית.

חופשת לימודים

סטודנט המבקש חופשת לימודים למשך סמסטר אחד או שני סמסטרים, יפנה בכתב על גבי טופס חופשת לימודים אל מזכירות לימוד מוסמכים, יפרט את בקשתו בצירוף המלצת המנחה. הבקשה תועבר לאישור הועדה המחלקתית. בקשה לחופשת לימודים העולה על שנה טעונה גם אישור הועדה הפקולטית. סטודנט שלא ישוב ללימודים עם תום החופשה המאושרת, יופסקו לימודיו.

משך הלימודים

בדרך כלל משך הלימודים וביצוע עבודת הגמר לא יימשכו יותר משנתיים. לסטודנטים שאינם אסיסטנטים או/ו מקבלי מילגה רשאית הועדה הפקולטית לאשר הארכת לימודים לשנתיים נוספות ובסה"כ לא יותר מ4- שנים. בתום תקופה זו - יופסקו לימודיו של הסטודנט.

בקשה להארכת תקופת הלימודים מעבר לשנתיים יש להגיש באמצעות טופס המצוי באתר האינטרנט של הפקולטה למדעי הטבע בכתובת: www.bgu.ac.il/teva

נוהלי בחינות

סולם הציונים בלימודי מוסמכים

עובר 65-100
נכשל 00-64
עובר 400
פטור 600
לא-השתתף 700
השתתף 750
לא-השלים 800
הגיש-עבודה 850

הבהרות לציונים

הלימודים בלימודי מוסמכים הם סמסטריאלים, בתום כל סמסטר ימסור כל מורה את הציונים במקצוע שניתן באותו סמסטר.


עבודת גמר

כללי

תכלית עבודת הגמר היא גיבוש הידע שרכש התלמיד בלימודיו, על ידי יישום ידע זה למחקר ברמה נאותה ובקנה- מידה סביר, לרבות סקר ביקורתי בגישה מחקרית על מחקרים קיימים. העבודה תהיה בהיקף המאפשר ביצועה תוך שנה אחת. עבודת הגמר צריכה לשקף את יכולתו של התלמיד לשלוט בכלים המדעיים שהועמדו לרשותו בתחום מחקרו, דרך מחשבה עצמאית וכושר בעיבוד החומר המדעי ובסיכומו.

שלבים בהכנה ובהגשה: 

הוראות להגשת חיבור עבודת הגמר ניתן למצוא באתר האינטרנט של הפקולטה למדעי הטבע בכתובת: www.bgu.ac.il/teva

נוהלי בדיקה

  • חיובית - נתינת ציון
  • הסתייגות מצומצמת - התיקון יערך תוך חודש כולל כריכה סופית (הציון ינתן לפני ביצוע התיקון).
  • הסתייגות מוחלטת - ידחה מתן הציון עד לאחר התיקונים והכריכה הסופית שיערכו תוך שלושה חודשים. או במקרים מיוחדים בהמלצת יו"ר הועדה המחלקתית תוך שישה חודשים, ולאחר מכן תערך בדיקה נוספת ואחרונה של השופטים ומתן ציון.

בחינת גמר

העתקי עבודת הגמר

הרכב הציון הסופי לתואר "מגיסטר"

ציון הערכה בתעודה

בתעודת הגמר תצויין ההערכה בה סיים הסטודנט את לימודיו לתואר "מגיסטר". ההערכות שתרשמנה בתעודה יקבעו עפ"י הקריטריונים הבאים:

תעודת ה"מגיסטר"

רשימת מקבלי התעודות בטקס הפקולטי השנתי  תכלול את הסטודנטים שסיימו את כל חובותיהם לתואר עד הראשון בינואר. התעודות יוענקו לסטודנטים שסיימו כנדרש, ע"פ המלצת הועדה הפקולטית ואישור מוסדות האוניברסיטה, בטקס מיוחד המתקיים אחת לשנה בסמוך לחג השבועות.

מידע חיוני נוסף

משרות בהוראה ומילגות

מחלקות הפקולטה מציעות לתלמידיהן לתואר M.Sc. ו- Ph.D משרות עפ"י צרכי ההוראה ומילגות המותנות בהצטיינות בלימודים. הכללים ותנאי הזכאות נקבעים סמוך לתחילת שנת הלימודים ומתפרסמים באתר האינטרנט של האוניברסיטה. בקשות לקבלת מינוי או/ו מילגה יש להפנות בכתב לראש המחלקה.

שרות מלואים בצה"ל

סטודנט הנקרא לשרות מילואים ורוצה לקצר או לדחות שרות זה, יפנה אל משרד דיקן הסטודנטים.

שינויים בפרטים אישיים

בכל מקרה של שינוי בפרטים האישיים (כגון: מגורים, שינוי שם וכו') על הסטודנט להודיע בהקדם למזכירות לימודי מוסמכים.

אישורי לימודים

אישורים מפורטים על לימודים בפקולטה, בעברית או/ו באנגלית, יש לבקש בכתב. האישור יוכן רק לאחר שהסטודנט ישלם את הסכום הנדרש, ויציג שובר תשלום. ניתן לבקש אישור תלמיד (לתלמיד שערך יעוץ), גליון ציונים (לא ינתנו אישורים על ציונים בודדים,כמו כן אין משמיטים מן הגליון מקצועות או ציונים), ואישור זכאות לתואר. בשל ריבוי הפניות בדבר הכנת אישורים מן הסוג הנ"ל ובמיוחד באנגלית, על הסטודנט לפנות למזכירות לימודי מוסמכים שבועיים לפחות לפני שיזדקק לאישור לימודים. אישור לימודים הינו אישי, והוא יימסר לסטודנט בלבד.

עקרונות שכר לימוד 

מידע מפורט בנושא תשלום שכר לימוד מתפרסם בחוברת "הוראות והסברים לסדרי הרשמה ותשלום שכר לימוד לשנה"ל תשס"ד. העיון בחוברת מומלץ ביותר.